День з Богом

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На замовлення моєї дорогоцінної матусі (!) переклав статтю пастора із 17 століття Річарда Бакстера. Вибач, що так довго… 😦

Одразу зауважу, що від статті трохи віє “грецьким стоїцизмом”, який, на мою думку, несумісний з християнством. І дуже мало сказано про втіху, радість та наповнення, якими нас поблагословив Господь, живучи у нас! Отже, слід читати, думати, аналізувати із розумінням, що християнське життя не є набором “формул”. Відчувається також важкий для сприйняття людини 21 століття стиль написання пуритан 17 століття 🙂 Тим не менше, сподіваюсь, що ці слова подадуть нам благодать 🙂

 

Як провести день з Богом

Річард Бакстер.

Побожне життя стане для нас легшим, коли ми знаємо звичний порядок та метод виконання своїх обов’язків – коли усе має своє вірне місце. Тому, я дам кілька коротких порад щодо проведення дня у святості.

Сон

Відповідально визначте час свого сну, щоб ви не тратили надаремно цінні ранішні години, валяючись у ліжку. Нехай час сну буде визначений відповідно до вашого здоров’я та роботи, а не лінивого задоволення.

Перші думки

Нехай до Господа будуть скеровані ваші перші думки після пробудження; піднесіть ваші серця до Нього із благоговінням та подякою за відпочинок вночі та віддайтесь у Його руки в новому дні.

Зробіть так, щоб ваша совість перевіряла вас, коли інші буденні думки вриваються першими. Подумайте про милість відпочинку вночі і про те, як багато хто провів цю ніч у пеклі; багато хто – у в’язниці; багато хто у холоді, труднощах; як багато людей страждають у агонії від болю та хвороб, стомлені від довгого перебування у ліжку та стомлені від життя.

Подумайте, як багато душ були покликані цієї ночі та предстали перед Богом і подумайте, як швидко течуть дні! Ще трішки, і ваш останній день прийде! Слідкуйте за тим, чого бракує вашій душі у підготовці до цього дня і шукайте Господа без жодної затримки.

Молитва

Нехай ваша особиста молитва (або із чоловіком/дружиною) передуватиме спільній молитві сім’ї. Якщо це можливо, нехай спільна сімейна молитва передуватиме будь якій праці у дні.

Сімейне поклоніння

Нехай сімейне поклоніння буде відбуватись постійно і у той час, коли члени сім’ї будуть найменше відволікатись на інші речі.

Кінцева мета

Пам’ятайте про свою кінцеву мету. Коли починаєте робити щоденну роботу чи будь-які інші справи, нехай «СВЯТІСТЬ ДЛЯ ГОСПОДА» буде написано на ваших серцях у всьому, що робите. Не робіть нічого, де ви можете сказати, що там немає Господа. У кожній справі, що чините, справді усвідомте, що Він визначив, щоб ви робили те чи інше, і нічого у світі не робіть заради іншої причини, ніж вгодити Йому, прославити Його та насолоджуватись Ним. «Коли що робите, усе на Божу славу робіть!» – 1 Коринтян 10:31

Сумлінність у своєму покликанні

Виконуйте свої справи ретельно та сумлінно. Таким чином:

(а) У вас буде розуміння, що ви не є лінюхами та слугами своєї плоті. Таким чином умертвляються тілесні похоті та бажання, які походять від лінивства та неробства.

(б) У вашій голові не будуть роїтися пусті думки.

(в) Ви не втрачатимете дорогоцінного часу, відповідно і не будете страждати від почуття вини.

(г) Це є шлях послуху Богові, у той час як ліниві люди знаходяться у постійному гріху «упущення» Божої волі.

(д) У вас буде більше часу для молитви та читання Слова Божого, якщо ви ретельно виконуватимете свої інші справи. Ліниві люди не мають часу для молитви, тому що вони гублять час, тиняючись безпродуктивно на роботі.

(е) Це є шлях Божого благословіння та Його достатнього забезпечення вас самих та ваших сімей.

(є) Це може також покращити стан вашого здоров’я. Як наслідок, ваше тіло буде краще слугувати для здоров’я вашої душі.

 

Спокуси та інші речі, які вас руйнують

Чітко знайте свої власні спокуси, слабинки та інші речі, які руйнують вас – і пильнуйте про них протягом усього дня. Особливо пильно слідкуйте за найбільш небезпечними спокусами та тими, з якими ви точно зіштовхнетесь на роботі (чи іншій своїй справі).

Стережіться основних гріхів невір’я: лицемір’я, егоцентризм, гордість, догодження тілу, надмірне захоплення земними речима. Уважно пильнуйте, щоб не почати думати як думають люди у світі, що не знають Бога, слідкуйте від надмірного хвилювання про речі матеріальні. Будьте обережними, адже похітливі бажання стати великими у світі можуть виникнути під маскою «сумлінності у своєму покликанні».

Якщо ви зайняті у торгівлі чи маєте справу з іншими людьми, пильнуйте щоб не бути егоцентричними, та стережіться усього що походить із несправедливості та нелюбові. У стосунках з іншими людьми, не піддавайтесь спокусі ведення пустих балачок. Будьте особливо пильними з тими людьми, які спокушують вас до гніву. Зберігайте скромність та чистоту своєї мови. Якщо ви спілкуєтесь із тими, хто лестить вам, слідкуйте щоб не потонути у власній гордині.

Якщо ви спілкуєтесь з тими, хто зневажає вас, чи завдає вам болю, зміцніть себе щоб не бути нетерплячими та не впадати у горделиві думки помсти.

На початках ці речі будуть дуже важкими для вас, поки гріх ще має силу, але як тільки ви зрозуміли важливість постійного усвідомлення отруйної небезпеки якогось із цих гріхів, ваше серце охоче та легко уникатиме їх.

 

Роздуми впродовж дня

Якщо ви робите роботу самостійно, наповніть цей час практичними та корисними роздумами. Роздумуйте по безмежну доброту та усі Божі досконалі якості; думайте про Христа та відкуплення; думайте про Небеса і наскільки ви недостойні того щоб бути там, та як ви заслуговуєте вічного покарання у Пеклі.

 

Єдиний мотив кожної справи

Що би ви не робили, спільно з кимось, чи самостійно, усе робіть на Славу Божу (1 Кор. 10:31). Інакше, це неприємно Богові.

 

Використовуйте свій час

Високо цінуйте свій час. Більш пильно слідкуйте за тим, щоб не загубити свій час, ніж гроші. Не дозволяйте, щоб нікчемні розваги, пусті розмови, незбудовуюче товариство, чи сон вкрали ваш дорогоцінний час.

Будьте більш пильними, щоб не дозволити якійсь людині, чи справі, чи стилю життя вкрасти ваш час, ніж не дозволити грабіжникам та аферистам вкрасти ваші матеріальні цінності.

Будьте упевненими у тому, що ви не просто не лінуєтесь, але використовуєте час найбільше продуктивно, і не надаєте перевагу менш продуктивним справам перед більш продуктивними.

 

Їжа та питво

Вживайте їжу та питво з поміркованістю та вдячністю, щоб бути здоровими, а не для некорисного задоволення. Ніколи не вдовольняйте свій апетит у їжі чи питві, якщо це може руйнувати ваше здоров’я.

Пам’ятайте гріх Содому: «Ось оце була провина твоєї сестри Содоми: пиха, ситість їжі та преспокійний спокій були в неї та в її дочок, а руки вбогого та бідного вона не зміцняла» (Єз.16:49).

Апостол Павло плакав, згадуючи тих, чий «кінець то загибіль, шлунок їхній бог, а слава в їхньому соромі … Вони думають тільки про земне… як вороги хреста Христового» (Фил. 3:18-19). О, то ж не живіть згідно з бажаннями тіла, інакше помрете (Рим. 8:13)

 

Гріх, який постійно мене перемагає

Якщо якісь-небудь спокуси або гріховні звички перемагають вас та ви починаєте грішити, одразу ж взивайте до Бога та визнавайте гріх перед Ним; швидко покайтесь, чого б вам це не коштувало. Очевидно, що вам більше буде коштувати, якщо ви і далі залишатиметесь у гріху без покаяння.

Не ставтесь із легкістю до своїх гріховних звичок, але визнавайте їх та щодня боріться із ними, дбайте щоб вони не зростали у силі через нерозкаяність та нехтування.

 

Стосунки

Кожного дня пам’ятайте про особливі обов’язки у різноманітних стосунках: як чоловіки, дружини, діти, начальники, робітники, пастори, люди, влада, підвладні.

Пам’ятайте, що будь-які стосунки містять свої обов’язки, переваги, та можливість зробити щось хороше. Бог вимагає від нас вірність у цих обов’язках, так само як у інших.

 

Завершення дня

Перед тим як лягати спати, дуже мудро та необхідно переглянути свої вчинки та Божі милості упродовж дня, що минув, щоб ми могли дякувати Богові за Його особливі милості та упокорюватися через свої гріхи.

Це необхідно для того, щоб ви могли обновити своє покаяння, а також ваше рішення жити у послуху Богові. Це важливо для того, щоб ви проаналізували себе, чи наблизилась ваша душа до Бога, чи віддалилася від нього; чи гріх зменшується, а благодать зростає; чи стали ви більш підготованими до страждання, смерті та вічності.

 

Нехай ці речі будуть «вирізьблені» у наших серцях та стануть щоденною життєвою практикою. Якщо щиро їх притримуватись, вони будуть провадити нас до святості, плодовитості, спокою у житті аж до мирної смерті.

 

 

2 thoughts on “День з Богом

  1. … для твоєї матусі для гарного завершення кожного дня ( ночі 🙂 )
    Спосіб провести іспит совісті, складений св.Ігнатієм Лойолою:

    – Дякувати Богові, Господу нашому, за отримані блага.
    – Просити про благодать пізнання гріхів і відкинення їх геть.
    – Вимагати від свої душі звіту від години пробудження аж до хвилини цього іспиту. Робити це, проходячи з години на годину або від однієї пори дня до іншої, спершу в тому, що стосується думок, потім – слів, і на кінець – учинків.
    – Просити Бога пробачити провини.
    – Прийняти рішення виправитися, за сприяння Його благодаті. 🙂

Залишити коментар